Projecten

Op naar een regeneratief textiel- en modesysteem in Nederland door sector overschrijdende samenwerking en het delen van Grond-tot-Garderobe verhalen. 

Waarom Grond-tot-Garderobe?

Nederland heeft een rijke agrarische historie, toonaangevende wetenschaps- en innovatie instituten, een gerenommeerde creatieve sector en had ooit een bloeiende textielindustrie. Maar ingegeven door economische voordelen van internationale handel, produceren modemerken en retailers hun producten zelden lokaal en worden regionaal verbouwde grondstoffen geëxporteerd of vernietigd.

In dit Decennium van Actie is het noodzakelijk zuinig met onze grondstoffen om te gaan en moeten we vervuiling, bijvoorbeeld door synthetische garens en onnodig transport, verminderen.

Het dichter bij huis produceren van onze kleding en accessoires met regionale organische grondstoffen draagt bij aan de gezondheid van onze natuur, de mensen die betrokken zijn in de productieketens en de dragers van het eindproduct.

Door het lokaal produceren van textiel en kleding worden alle stappen in het maakproces zichtbaar voor iedereen. Help ons de herkomst, waarde en het belang van textiel en kleding weer op de kaart te zetten.

Innovatieve projecten

Met wol, leer, linnen en meer, afkomstig van landbouwproducten, is de mode-industrie sterk afhankelijk van land en daardoor medeverantwoordelijk voor biodiversiteit, gezonde bodem, CO2-opslag en het versterken van de regionale economie, samen met Stichting Fibershed Nederland kan de textiel-en modesector hier een positieve bijdrage aan leveren.

We nodigen belanghebbenden in de Nederlandse textiel- en kledingsector, landbouw en wetenschap uit mee te werken aan de ontwikkeling van een complete garderobe van Nederlandse bodem met als doel het sluiten van de Grond-tot-Garderobe cirkel.

Bewustwording

Iedereen draagt kleding maar voor velen is de link tussen textiel, mode en landbouw zo goed als verloren. Hoewel mensen 100 procent afhankelijk zijn van hun tweede huid, is het ongebruikelijk om na te denken over de biologische en culturele context van onze kleding. Met inspirerende voorbeelden van bestaande lokale initiatieven en innoverende ondernemers uit de Nederlandse Grond-tot-Garderobe cirkel laten we zien dat een ander textiel- en modesysteem mogelijk is. 

Stichting Fibershed Nederland wil de herkomst, waarde en het belang van textiel en kleding weer op de kaart zetten, hierbij richten we ons op twee doelgroepen:

Scholieren en hun gezinnen 
Studenten en Professionals 

Nieuwbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!