Vlasklas Welsum

Doelgroep

Doel van het project

Ontwikkeling van een lokaal modeproduct van vlas verbouwd op eigen bodem

Bevestigde projectpartners & sponsors

Projectbegroting

op aanvraag

Status

De eerste bijeenkomst (informatiebijeenkomst) voor vrijwilligers die aan het project willen bijdragen vond plaats op dinsdag 19 maart.
Samen met hen zal tussen 8 en 24 april gezaaid worden.

Beschrijving

In april 2024 wordt er voor het eerst vlas gezaaid op de Fashion Farm van modeontwerper Joline Jolink. Het is het eerste experiment om zelf grondstoffen te verbouwen voor textiel, op haar boerderij in Welsum, Overijssel. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers, de Vlasklas Welsum, wordt het vlas ambachtelijk gezaaid, geoogst en verwerkt.

Het vlasexperiment is deel van een samenwerking van Joline Jolink met Fibershed en The Linen Project, en wordt ondersteund door Stichting Klein Uniek Specialistisch Vakmanschap (KUSV). Samen onderzoeken zij de mogelijkheden om volledig lokaal een modeproduct te maken van vlas verbouwd op eigen grond in Overijssel.

Via de Vlasklas wordt waardevolle kennis overgedragen over het verbouwen en verwerken van vlas, een ambachtelijk proces dat al eeuwen plaatsvindt. In een traject van een jaar wordt elke stap doorlopen. Het zaaien in april, het bloeien in juni, het oogsten en keren in juli en augustus, en het van het veld halen in september. Voor het spinnen en weven wordt gezocht naar lokale kennis en mogelijkheden. Het proces wordt vastgelegd en zo veel mogelijk gedeeld met publiek. Door het zien en ervaren van de vele prachtige en tijdrovende processen die komen kijken bij het maken van textiel, kunnen we textiel weer gaan herwaarderen als iets kostbaars. Iets dat ons verbindt met de plek en de grond waar het vandaan kwam en de vele handen die eraan gewerkt hebben.

In de zomer van 2025 zullen de resultaten van het project gepresenteerd worden.

Vragen die Joline Jolink, Fibershed en The Linen Project met het project willen onderzoeken zijn: welke kennis, partijen en welk vakmanschap zijn nodig om volledig lokaal een product te maken van eigen grond? Welke verbindingen kunnen gelegd worden in de lokale gemeenschap? Welke universele lessen kunnen we trekken uit dit kleinschalige project over de toekomst van mode en kleding?

Nieuwbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!