Ons verhaal

We zien allemaal dat zo verder gaan geen optie is, er moeten andere richtingen gezocht, duidelijke prioriteiten gesteld en nieuwe systemen in gang gezet worden.

Kleding komt niet door een druk op de knop uit een machine. Er zijn heel veel grondstoffen en mensen voor nodig. Het kost heel veel energie om een kledingstuk te maken. Bovendien zadelen we de aarde op met een enorme berg afval. Gelukkig kan het anders en Fibershed deelnemers laten zien dat het al gebeurt! Zo kan kleding zelfs positief bijdragen aan mens en milieu. 

Gebruik wat er is en wat er groeit

Stichting Fibershed Nederland is in 2021 opgericht door Martine Nieuwenhuis en Stijntje Jaspers, zij waren ooit collega’s bij een internationaal opererende Nederlandse modeketen.  

Martine Nieuwenhuis (links) en Stijntje Jaspers (rechts)
Martine Nieuwenhuis (links) en Stijntje Jaspers (rechts)

 

Martine: “Als werknemer in de mode-industrie besefte ik dat wij onderdeel zijn van het probleem én van de oplossing. Daarbij is aandacht voor samenwerking in plaats van competitie van essentieel belang. Onderwijs speelt ook een grote rol. Dat je begrijpt hoe iets in elkaar zit, hoe het te repareren en dat je zelf iets nieuws kunt maken.”

Stijntje: “Als ontwerper dacht ik niet echt na over de stappen voor het garen of de stof. Dat daar boeren, land, water, olie en nog meer aan vooraf ging kwam niet echt binnen. Nu ik dat wel weet, maak ik andere keuzes. Ik vind het hoopvol dat een andere manier van werken mogelijk is. Zo kunnen we als textielsector positieve impact maken!” 

Als Fibershed waardenetwerk zetten wij ons in om de impact van bestaande en nieuwe initiatieven te vergroten. Gezamenlijk identificeren we verschillende organische grondstoffen om te verbouwen en te verwerken in een lokale waardeketen tot biologisch afbreekbare textiel en kleding. Hierbij staat samenwerken en het beschermen van bodem en biodiversiteit voorop.

Als de Nederlandse affiliatie van de wereldwijde Fibershed beweging richten we ons op 4 aandachtsgebieden:

Regeneratie Het gaat om regeneratief werken voor een gezonde bodem, biodiversiteit en CO2-opslag.

Ketenregie Verbinden van verschillende sectoren in een lokale textiel waardeketen.

Bewustwording Delen van kennis over het belang van regionaal geteelde en geproduceerde textiel(e) producten.

Belangenbehartiging Voor biologisch afbreekbaar textiel als alternatief voor schadelijk textielafval.

Ontmoet Rebecca Burgess, oprichter van Fibershed.org

Er is een groot verschil tussen wat we dragen en onze kennis van de impact hiervan op de gezondheid van aarde en mens, hoewel we afhankelijk zijn van onze tweede huid, denken we niet na over de biologische en culturele context van onze kleding”

Nieuwbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!