Ons verhaal

We zien allemaal dat zo verder gaan geen optie is, er moeten andere richtingen gezocht, duidelijke prioriteiten gesteld en nieuwe systemen in gang gezet worden.

Gebruik wat er is en wat er groeit

De textiel-en modesector kan en moet bijdragen aan het herstel van ecosystemen en onze gezondheid, naar de toekomst toe moeten we zorgen voor veel minder tot geen schadelijke neveneffecten. Stichting Fibershed Nederland is opgericht om het realiseren van deze belangrijke transitie te initiëren en ondersteunen.

Om dit mogelijk te maken, is het belangrijk dat we de enorme hoeveelheid vervuilende schadelijke textiel en kleding, gemaakt van synthetische garens, uit gaan faseren. Deze materialen vervuilen namelijk onze aarde gedurende hun hele levenscyclus. Niet alleen bij de winning van grondstoffen (olie, gas en andere chemicaliën) maar ook tijdens productie, transport, gebruik, wassen en afvalverwerking. Geschat wordt dat 35% van alle microplastics in de oceaan komt door het wassen van Polyester kleding (IUCN). 

Als alternatief voor deze schadelijke grondstoffen moeten er zo snel mogelijk meerdere soorten natuurlijke vezels verbouwd en verwerkt gaan worden. Deze natuurlijke vezels kunnen namelijk, op een regeneratieve manier, zó verbouwd worden dat de opname van CO2 gemaximaliseerd wordt waardoor deze vezels een positieve bijdrage aan het herstel van ecosystemen leveren. Dat kan door textiel en kleding biologisch afbreekbaar te maken en de keten zo kort en lokaal mogelijk te houden.

Natuurlijk moet het nieuwe normaal worden

Stichting Fibershed Nederland zet zich in om de impact van bestaande en nieuwe initiatieven te vergroten. Als ketenregisseur helpen wij gezamenlijk verschillende organische grondstoffen te identificeren, te verbouwen en te verwerken in een lokale waardeketen tot biologisch afbreekbare textiel en kleding. Hierbij staat het beschermen van bodem en biodiversiteit voorop.

Geïnspireerd door de Fibershed-thuisbasis in Noord-Californië, richten we ons op 4 aandachtsgebieden:

Akker-tot-Aarde Bij alles wat we doen richten we ons op de gezonde bodem, biodiversiteit, regeneratieve landbouw en CO2-opslag.

Grond-tot-Garderobe Verbinden en van de agrarische, technologische en creatieve sector in een lokale waardeketen.

Educatie-en-Promotie Delen van kennis over, en vraag & aanbod vergroten van regionaal geteelde textiel(e) producten.

Af-van-Afval Belangenbehartiging voor biologisch afbreekbaar textiel als alternatief voor schadelijk textielafval.

Ontmoet Rebecca Burgess, oprichter van Fibershed.org

Er is een groot verschil tussen wat we dragen en onze kennis van de impact hiervan op de gezondheid van aarde en mens, hoewel we afhankelijk zijn van onze tweede huid, denken we niet na over de biologische en culturele context van onze kleding”

Nieuwbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!