ENRICH-BT: Enhancing Regional Innovation and Capacity in Biobased Textiles

Doelgroep

Landbouw- en textielondernemers, ontwerpers en onderzoekers in regio Nederland, België, Noord-Frankrijk en West-Duitsland.

Doel van het project

Binnen Nederland, West-Duitsland, België en Noord-Frankrijk willen we de koplopers, ondernemers en onderzoekers in de landbouw- en textielsector, van land tot garderobe, met elkaar verbinden en kennisuitwisseling en ketensamenwerking faciliteren om de lokale productie van (gerecyclede) biobased vezels op te schalen.

Bevestigde projectpartners & sponsors

OostNL
Provincie Overijssel
Fabriek Fris
NEWTEXECO ( onderzoekscoalitie van ArtEZ, Hogeschool van Amsterdam en Saxion)
Hogent
Ellie.Connect
Wuppertal Institute
Inagro
Mode Partners 025 / FDFA

 

 

Projectbegroting

Fase 2: 175K

Status

Voor aanvraag Interreg NWE, call 4 is ingediend.

Beschrijving

De ontwikkeling van een digitaal productentenplatform voor ketensamenwerking, kennisuitwisseling en het samenbrengen van vraag en aanbod, om de lokale productie van (gerecyclede) biobased textiel in de regio Noord-West Europa op te schalen.

Dit project is een baanbrekende stap in de richting van een duurzamere textielindustrie in Noordwest-Europa. Deze regio, ooit het kloppend hart van de textielproductie, wordt nu geconfronteerd met de enorme milieu-impact van de industrie, met name door de verschuiving naar synthetische materialen. Elk jaar ontstaat er in de EU 12,6 miljoen ton textielafval, waarvan 70% uit oliegebaseerde synthetische vezels bestaat. Dit brengt aanzienlijke milieu- en gezondheidsrisico’s met zich mee.

Het ENRICH-BT project biedt een oplossing voor de uitdagingen waar de biobased textielindustrie in deze regio mee kampt. Het project stelt voor om een digitaal platform te creëren dat boeren, ondernemers en onderzoekers met elkaar verbindt. Dit platform faciliteert samenwerking voor het opzetten van nieuwe innovatieprojecten, organiseert kennisuitwisseling en brengt vraag-en aanbod samen om de capaciteit die er is zo efficiënt mogelijk te benutten en uit te bereiden waar nodig.

De transnationale aanpak van ons initiatief is cruciaal, met de focus op Nederland, Noordwest-Duitsland, België en Noord-Frankrijk. Deze regio’s delen vergelijkbare bodemsamenstelling, inheemse planten en klimaat, wat een snelle transitie naar een bio-gebaseerd textielsysteem mogelijk maakt. Transnationale samenwerking is essentieel voor het bereiken van de benodigde verwerkingscapaciteit voor lokale biobased vezels.

Ons project is uniek omdat het zich richt op de gehele bio-circulaire textielketen, van boer tot ontwerper. We streven naar innovatie in het gebruik van inheemse vezels, het creëren van transparante vezel-naar-textielketens en het in staat stellen van belanghebbenden om hun klimaatimpact te berekenen en te verbeteren. Verwachte resultaten zijn onder meer een gelijkmatigere verdeling van capaciteit, toegenomen samenwerking in onderzoek en een centraal kennispunt voor ondernemerssucces.

Om dit ambitieuze project te realiseren, werken we aan een subsidieaanvraag bij Interreg Noord-West Europa in samenwerking met:

  • MKB-bedrijven en hun brancheverenigingen die actief zijn in landbouw, verwerking, ontwerp en toepassing van natuurlijke vezels;
  • Kennis- en onderzoeksinstituten met expertise in regeneratieve landbouw, koolstofvastlegging en traceerbaarheid van natuurlijke vezels;
  • NGO’s en overheden die de overgang naar een lokale bio-circulaire textieleconomie ondersteunen.

Wil je meedenken over dit project of je aansluiten als partner? Laat het ons weten!

Nieuwbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!