Collectief Tegendraads

Doelgroep

Boeren, vezel-verwerkers, spinners, wevers, kledingproducenten, ontwerpers, merken

Doel van het project

Het samenbrengen van een cross sectoraal ondernemers collectief voor de ontwikkeling van hoogwaardige hennep garens van Nederlandse bodem

Bevestigde projectpartners & sponsors

Denkavit
Hemp Drying
House of Design
Ecological Textiles
Pantanova
Enschede Textielstad
Vepa
Van der Bilt Zaden
OostNL
MVO Nederland

Projectbegroting

Status

Dit project bevindt zich in FASE 2: Concretiseren activiteiten
.

Beschrijving

Ook in de textielsector is biodiversiteit een groot thema. Denk daarbij onder andere aan bodemverbetering door het telen van ‘vergeten’ biobased textiel gewassen zoals vlas en hennep. Daarnaast is er vraag naar natuurlijk textiel als gezonder (voor mens en milieu) alternatief voor synthetische vezels. In samenwerking met MVO-Nederland heeft Fibershed een collectief samengebracht van dat zich in gaat zetten voor het opschalen en indien nodig (her)introduceren van natuurlijke vezels en het lokaal verwerken hiervan tot textiel.

Het ‘Collectief Tegendraads’ zal zich in eerste instantie richten op hennep. Deze plant past binnen ons klimaat, draagt bij aan de gezonde bodem, biodiversiteit en CO2-vastlegging en biedt mogelijkheid tot een meervoudige waarde creatie en toepassing binnen diverse sectoren zoals textiel, bouw, agro en food.

Hennep (de naam canvas komt van cannabis) is een oude bekende die we in de bloeiende textielindustrie van de 19e en begin 20ste eeuw verbouwden en verwerkten tot garens en stoffen. Hennep is een effectief rotatiegewas, groeit snel en neemt meer CO2 op dan bomen. Deze ‘bastvezel’ doet het goed in Nederland en scoort aanmerkelijk beter dan de meeste andere vezels op het gebied van milieubelasting en waterverbruik. Hennep kweken is echter één ding, het verwerken tot textiel is iets anders. Meer dan de helft van de Europese hennepproductie is bestemd voor voedingssupplementen, maar meer hennep op het land is niet genoeg. We moeten investeren in onderzoek, de verwerkende industrie en professionele training om lokale moderne, schone productiecapaciteiten mogelijk te maken.

Het collectief wordt gevormd door belanghebbenden in de hennep-textielketen, van Grond-tot-Garderobe. Denk hierbij aan boeren, vezelverwerkers, spinnerijen, weverijen, breiers, producenten, kleding- en interieur merken, retailers, ontwerpers, landbouwkundigen, hennep specialisten en textiel technici. Vanuit het collectief worden diverse ketensamenwerkingsprojecten opgezet gericht op het identificeren van kansen en overwinnen van barrières voor regionale verwerking van hennep tot hoogwaardig textiel.

 

Nieuwbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!