State of Fashion mode biënnale

Van 3 Juni – 10 juli 2022 vindt in Arnhem de State of Fashion mode biennale plaats. Lees hier onder over de presentatie van Fibershed en de agenda.

Met het centrale thema Ways of Caring gaat de State of Fashion mode biënnale deze zomer op zoek naar mogelijkheden om de mode-industrie duurzamer en zorgzamer te maken. Met 7 programmaonderdelen wordt gedurende 5 weken met meer dan 70 ontwerpers, kunstenaars en makers van over de hele wereld én het publiek gewerkt aan de verbroken relatie tussen de productie van mode en de drager. State of Fashion 2022 omvat 1 tentoonstelling en 85 activiteiten op 5 locaties in het centrum van de Arnhem, stad van de duurzame mode. Iedere dag is het aanbod aan activiteiten anders, interactief en samen gecreëerd door makers en bezoekers.  

Recovery Garden

De Recovery Garden is een plek waar we de connectie van textiel, kleding en de natuur weer inzien. Fibershed, Hul le Kes en Oshadi laten je genieten van de alchemie die plaatsvindt bij het maken van natuurlijke kleurstoffen met bloemen, kruiden en bladeren om textiel en kleding mee te verven.

Hoewel de natuur onbeperkte kleuren heeft, wordt het meeste textiel geverfd met synthetische AZO-kleurstoffen. Hiervan zijn er vele kankerverwekkend en in de EU verboden. Maar het gebruik van chemicaliën tijdens het verven en de behandeling van afvalwater is niet gereguleerd in veel van de landen waar textiel wordt geproduceerd. Dit leidt tot giftige rivieren en hoge niveaus van kanker onder de arbeiders en hun gemeenschappen. Door een gebrek aan transparantie is het onmogelijk om precies te weten wat er in onze kleding zit of om zelfs de ingrediënten op de wasetiketten te vertrouwen.

Zowel vezels als verfplanten, kunnen worden gekweekt op een manier die teruggeeft aan de bodem in plaats van deze uit te putten. Naast het gebruik van natuurlijke kleurstoffen worden veel andere oplossingen ontwikkeld om textiel op grote schaal te kunnen kleuren, zoals gesloten kringloopprocessen, bacteriën, zeewier en C02 in plaats van water.

Een caleidoscoop van kleur, de kracht van de natuur

Stichting Fibershed Nederland zet zich in voor meer aanbod en variatie in natuurlijke vezels en het lokaal produceren van kwalitatief hoogwaardige en biologisch afbreekbare textiel en kleding. Om aan die eis te voldoen, is het dus ook noodzakelijk dat er geïnvesteerd wordt in onderzoek, lokale verwerking en toepassing van onschadelijke, natuurlijke kleurstoffen en verfmethoden in Nederland.

Voor State of Fashion mode biennale, heeft Fibershed een videopresentatie samengesteld waarmee aandacht wordt gevraagd voor de urgente noodzaak te investeren in natuurlijke, onschadelijke verfmethodes voor textiel. Maar de presentatie laat vooral ook zien hoe innovatieve bedrijven en pioniers van over de hele wereld al nieuwe methoden ontwikkelen voor het natuurlijk kleuren van textiel op basis van oude technieken en nieuwe innovaties. 

De Recovery Garden is gratis te bezoeken van 3 juni tot 10 juli 2022.
ADRES: Steile Tuin, Park Sonsbeek, Zijpendaalseweg 30 6814 CL Arnhem

Meer informatie: Recovery Garden

Agenda Fibershed ontmoetingen Biennale

5 Juni – 16uur

Panel discussie

Grow what you wear (English) Nurturing the potential of natural dyes, coatings and finishings. Conversation between Fibershed, Oshadi and Hul le Kes.

Locatie: Whataboutery Audrey Hepburnplein Arnhem

29 & 30 Juni

Rondleiding & ontmoeting

Bezoek de biennale en ontmoet andere makers, producenten en ondernemers actief op het gebied van natuurlijk textiel in Nederland.

De rondleiding eindigt in de Recovery Garden, waar de videopresentatie van Fibershed wordt vertoont. 

Na afloop is er gelegenheid voor nadere kennismaking met het Fibershed-team en andere deelnemers.

Deze rondleiding is uitsluitend op uitnodiging.

Vul onderstaand formulier in voor meer informatie.

30 Juni

Film & paneldiscussie

In het kader van State of Fashion vertoont Focus in samenwerking met Stichting Fibershed Nederland de film The True Cost met aansluitend een paneldiscussie over (onder meer) de vraag hoe het dichter bij huis produceren van kleding de groteske milieuschade van onze mode-industrie kan verzachten.

In het panel onder meer:

Nicci Kol (Raddis Cotton), Xander Slager (New Optimist) en Stijntje Jaspers (Fibershed NL). Reina Ovinge (The Knitwit Stable)

Meer informatie en kaartverkoop via Focus Filmtheater

Meer informatie

Nieuwbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!