Goed Gekleed, meer met minder

Doelgroep

Onderbouw Middelbare School (vanaf 12 jaar)

Doel van het project

Rethink: Kan het anders?

Jongeren betrekken bij de impact van kleding, door activatie hoog op de R-ladder van de Circulaire Economie.

Bevestigde projectpartners & sponsors

Projectbegroting

€ 39.850

Status

Fase 3: Uitvoering

Beschrijving

Fibershed nodigt jongeren (12-15jaar) uit om mee op zoek te gaan naar manieren om er geweldig uit te zien, met minder kleding.

Hoeveel kledingstukken heb jij in je kast? Én heb je daarmee elke dag iets leuks om aan te trekken? In deze challenge onderzoekt Fibershed samen met middelbare scholieren in de Provincie Overijssel, hoeveel kledingstukken zij werkelijk nodig hebben om elke dag én elk moment goed gekleed te zijn!

Rethink: Kan het anders?

Veel van ons zijn gewend om elke dag iets anders aan te trekken. Het is leuk om regelmatig iets nieuwe kleding te kopen. Maar worden we daar werkelijk gelukkiger van? Wat betekent kleding voor ons, en wat laten we zien met de keuzes die we daarbij maken? Wat is de impact van ons koop- en kleedgedrag op ons, onze portemonnee, de natuur en de mensen die betrokken zijn bij het maken van kleding? In de transitie naar een circulaire economie moeten we niet alleen oplossingen bedenken voor ons (textiel)afval, maar vooral ook voor het voorkomen hiervan. Voor kleding en textiel betekent dit onder andere een verandering in ons koop- en kleedgedrag en door te kiezen voor natuurlijke, biologisch afbreekbare materialen.

Welke strategieën kunnen jongeren bedenken om er goed uit te zien met minder kleding?
Welke voordelen levert dit op voor onszelf, onze omgeving (maatschappij) en de natuur?

Achtergrond

“Kleding vertegenwoordigt meer dan 60% van het totale gebruikte textiel en in de afgelopen 15 jaar is de kledingproductie ongeveer verdubbeld. Tegelijkertijd is het kledinggebruik met bijna 40% afgenomen. Beide ontwikkelingen zijn voornamelijk te danken aan het fenomeen ‘fast fashion’, met snellere doorlooptijd van nieuwe stijlen, meer collecties die per jaar worden aangeboden en vaak lagere prijzen.” *bron

Met dit bewustwordingsprogramma krijgen jongeren meer inzicht in het kledingsysteem en de sociale- en klimaatgevolgen van ons koop- en kleedgedrag. Goed-Gekleed, meer met minder, wil jongeren laten nadenken over de keuzes die ze zelf kunnen maken om er goed uit te zien, en positief bij te dragen.

Planning

Het programma zal vanaf de tweede helft van het schooljaar 2023-24 beschikbaar zijn.

Financiering

Stichting Fibershed NL heeft voor de ontwikkeling, uitwerking en productie van het programma subsidie ontvangen vanuit de Provincie Overijssel. Het aanbieden van het bewustwordingsprogramma aan scholen verloopt via Stichting Natuur en Milieu Overijssel. Middelbare scholen in de Provincie Overijssel kunnen zich via deze website DOE MEE MET NME gratis aanmelden voor deelname aan het programma.

 

 

 

Nieuwbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!