Design voor Composteerbaarheid

Wat als onze kleding onze bodem zou kunnen voeden?
Home - Blogs - Design voor Composteerbaarheid

Wat als onze kleding onze bodem zou kunnen voeden?

De kern van een circulaire economie ligt in het concept van bio-circulair ontwerp, waarbij langdurig gebruik en composteren als ultieme stap benadrukt moeten worden. Over deze laatste stap wordt nauwelijks nagedacht door ontwerpers en producenten en ontbreekt daardoor momenteel. We weten niet meer wat we moeten doen met de snel groeiende hoeveelheden synthetisch textielafval: begraven, verbranden, recycleren… het blijkt een nagenoeg onmogelijke opgave te worden.
Synthetisch textiel kan niet biologisch worden afgebroken, waardoor afval ontstaat dat het natuurlijke evenwicht van onze planeet verstoort. De door de mens geproduceerde massa overtreft nu in gewicht dat van alle levende biomassa op aarde. Het is dus van cruciaal belang dat de materialen die we gebruiken terug kunnen keren naar de natuur en zo de cyclus voltooien. Kleding en textiel worden gewoonlijk genaaid met polyester – een niet-natuurlijk – garen, stoffen worden heel vaak gemengd met synthetische vezels, bevatten soms ook nog andere chemicaliën en zijn bijna altijd geverfd met chemische niet-natuurlijke kleurstoffen. Dit alles zorgt ervoor dat het composteren of biologisch afbreken van ons textielafval momenteel niet mogelijk is.
Composteerbare materialen vallen uiteen in niet-giftige natuurlijke koolstof componenten die onze bodem verrijken. Natuurlijke vezelmaterialen die niet met schadelijke chemicaliën zijn behandeld, kunnen net als andere organische materialen gemakkelijk door ecosystemen circuleren. Met composteerbaarheid als cruciaal aandachtspunt om de cirkel van bodem tot bodem te sluiten, moeten alle aspecten van het ontwerpen en vervaardigen van textiel en kleding worden heroverwogen, inclusief het verfproces. In het huidige systeem is het chemisch verven van textiel een van de meest vervuilende stappen. Alleen natuurlijke vezelmaterialen en producten die vrij zijn van schadelijke synthetische stoffen en chemicaliën kunnen naadloos in onze ecosystemen worden geïntegreerd.
Fibershed is een mondiale beweging van lokale gemeenschappen die regionale vezelsystemen ontwikkelen die de bodem opbouwen en de gezondheid van onze biosfeer beschermen. Over de hele wereld werken regionale Fibersheds aan de wederopbouw van lokale textielwaardenetwerken, met als doel de composteerbaarheid van al het lokaal geproduceerde en vervaardigde textiel en kleding te garanderen.
Fibershed benadrukt dat het chemisch verven van textiel een van de meest vervuilende stappen is. Om te laten zien dat het ook anders kan, op basis van lokaal verkrijgbare grondstoffen die bijdragen aan de biodiversiteit, heeft Fibershed NL in samenwerking met Wilder Land, Roua Atelier en Hul le Kes het ‘Kruid tot Kleur’-project opgezet. Dit project is gericht op de ontwikkeling van natuurlijke pigmenten uit inheemse kruiden die de biodiversiteit vergroten. Hoewel toepassing van natuurlijke materialen en kleurstoffen op grote schaal nog steeds een aantal uitdagingen met zich meebrengt, is er een groeiende vraag hiernaar van het publiek, ontwerpers en echte milieubewuste merken. Ze willen de industriële uniformiteit achter zich laten en de onderscheidende signatuur omarmen die de natuur aan hun ontwerpen kan toevoegen.
Ook bij de moeder van alle Fibersheds in de VS wordt composteerbaarheid een lens waardoor ze parameters voor gezonde textielproducten kunnen begrijpen, Heather Podoll:
“Sinds juni 2022 heeft Fibershed textielcompost-proeven uitgevoerd in ons leercentrum in Point Reyes Station, Californië, VS. In samenwerking met Harvest & Mill, een lokale kledingfabrikant die onbehandeld en natuurlijk geverfd biologisch katoenen textiel gebruikt om hun kleding te maken, hebben we hun textiel productieafval verwerkt in onze composthopen. Dit om aan te tonen hoe gemakkelijk katoen in compost uiteenvalt en hoe we ook op deze manier de bodem van onze tuinen kunnen voeden”.
Omdat textiel een nieuwe grondstof voor de compost industrie zal zijn, is het belangrijk dat er duidelijke normen voor composteerbaar textiel worden opgesteld om de kwaliteit van de compost te waarborgen. Er wordt gewerkt aan het samenstellen van deze compost-textiel-normen. In 2023 was Standards Australia een van de initiatiefnemers, onder leiding van Stephanie Devine van ‘A Very Good Bra’ is een eerste belangrijke stap gezet. Ook Fibershed zal hieraan meewerken door het ontwikkelen van een tweejarig onderzoeksproject voor textielcompost met de Universiteit van Californië, Merced, en Bowles Farming Company.
Wat als kleding lokaal wordt geproduceerd, gekoesterd en na lang gebruik als compost onze bodem voedt? Laten we samen een nieuw regeneratief en op de biosfeer gebaseerd textielsysteem laten groeien en een veelzijdig aanbod hoogwaardig composteerbaar textiel en kleding creëren!

Dit artikel verscheen eerder in het engels in het magazine The Collective voor Denim Privé in het kader van de lancering van de ongeverfde composteerbare jeans die zij in samenwerking met Simply Suzette ontwikkelden.

Nieuwbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!