Samenwerking Fibershed met Collectief Circulair Textiel voor de ontwikkeling van een producentenorganisatie die opkomt voor onze belangen in het kader van de UPV textiel.
Collectief Circulair Textiel draagt als producentenorganisatie zorg voor de wettelijke UPV verplichtingen namens haar leden. CCT, gestart vanuit een milieuorganisatie, stelt de verduurzaming centraal en gaat hierin verder dan de wettelijke eisen. Net als Fibershed staan zij voor het maken van positieve impact op mens en milieu, optimale transparantie en een inclusieve governance. Daarom zien we in CCT de juiste partner om de belangen van ondernemers die investeren in lokale Grond-tot-Garderobe producten en herwaardering van natuurlijke vezels in de UPV mee te nemen.
Gebaseerd op jaren van UPV onderzoek heeft CCT de ambitie om een voorbeeld voor andere Europese lidstaten te zijn, nog belangrijker om onze gezamenlijke belangen hierin mee te nemen. Om dit goed te kunnen doen helpt het als zoveel mogelijk ondernemingen zich bij de CCT aansluiten.
Webinar over UPV en de samenwerking
In deze webinar delen Stijntje Jaspers, Programma Directeur van Fibershed, en Janine Röling, Directeur en Oprichter van Collectief Circulair Textiel waarom het ook voor kleine producenten belangrijk is je te verdiepen in de UPV-wetgeving en je hierbij te laten vertegenwoordigen.
Agenda
16.00 – 16.05 Introductie van CCT en toelichting van onze samenwerking
16.05 – 16.20 Toelichting UPV en waar Collectief Circulair Textiel voor staat
16.20 – 17.00 Q&A
Veel gestelde vragen over de UPV en de rol van CCT hierin
Een textiel product bestaat altijd uit een textielvezel. Deze wordt gedefinieerd op basis van de samenstelling van een materiaal. Een verfproduct is geen vezel, en valt daarmee niet onder de UPV verplichting.
Textiele producten zoals dekbedden, (wand)tapijten, en kunstwerken die je niet kunt dragen gemaakt van textielvezels zijn vooralsnog vrijgesteld van de UPV-verplichting textiel. Ook schoenen en accessoires vallen hier niet onder.
Echter, er komt in de toekomst wel een UPV-verplichting voor interieurproducten.
Wat half-fabrikaten zijn is nog niet echt duidelijk. Er zit hier nog onduidelijkheid in de wetgeving.
We begrijpen dat dit onderwerp voor jullie belangrijk is. Het zou ons helpen om voorbeelden hiervan voor te kunnen leggen aan de beleidsverantwoordelijken. Heel graag een korte omschrijving en foto hiervan met CCT delen.
De verplichting ligt op textielproducten, dat is alles wat van textielvezel is gemaakt. Een schapenhouder, producent van wol, lont of garen, valt niet onder de UPV-verplichting.
UPV-wetgeving heeft geen ondergrens. Ook kleine textielproducenten vallen onder de UPV-wetgeving. Om aan de UPV verplichting te voldoen kun je aansluiten bij een organisatie zoals CCT, of je moet zelf met de UPV aan de slag. Door je aan te sluiten bij CCT blijf je op de hoogte van verschillende wettelijke verplichtingen, in Nederland en op Europees niveau, je hoeft dit dan niet allemaal zelf uit te zoeken.
Wij willen graag samenwerken met kennispartners. Zij kunnen zeker een rol spelen in dit collectief.
Als producentenorganisatie is CCT vrij om zelf de tarieven vast te stellen. Bij CCT betaal je 5 cent per kilo textielproduct dat je in 2024 op de markt heb gebracht. Vanaf 2025 betaal je 20 cent per kilo.
Vanaf 2026 wordt er op individuele basis gekeken naar toepassing van een eco-modulatie. Bijvoorbeeld door een korting te geven op deze fee per kilo.
Van deze inkomsten gaat het overgrote deel naar het opzetten van een systeem om te voldoen aan de eisen, waarbij we bestaande circulaire initiatieven willen behouden, belonen en opschalen.
CCT nodigt belangenorganisaties zoals Fibershed daarnaast uit om ook mee te denken over de besteding van deze fees, zodat deze bijvoorbeeld kunnen worden ingezet om op te komen voor jouw belangen, voor bewustwordingsprojecten of innovatie programma’s gericht op circulariteit.
Ja, dat heeft CCT ook al gezien in andere branches. Het idee van eco-moludatie is dat het aantrekkelijk gemaakt wordt om zo duurzaam mogelijk te produceren.
In 2026 willen we met eco-modulatie gaan werken. Dan bekijken we per individuele producent hoe duurzaam zij/hij produceert. Dit zal in eerste instantie gaan over het gebruik van gerecyclede vezels maar ook natuurlijke, lokaal geproduceerde materialen kunnen hierin meegenomen worden. Daarnaast spelen monomaterialen, circulair design en andere facetten hierin een rol. Voor CCT is impact het belangrijkste.
Daarom hebben we ook impact teams opgezet, zodat we samen kunnen sturen op de richtlijnen van de eco-modulatie en hoe de gelden zullen worden besteed.
CCT is in gesprek met sorteerders om natuurlijke reststromen apart te houden voor recycling. Het is al mogelijk om natuurlijke materialen uit de retourstromen te halen.
Vanuit de ingezamelde fees zou CCT zou bijvoorbeeld een pilot project kunnen worden opgezet, voor meer bewustwording over natuurlijke materialen.
Het is bekend dat er nog heel veel producenten zijn die nog niet aangesloten zijn. Zij hebben tot eind 2024 om zich aan te sluiten. Voor CCT is het wel beter als producenten zich eerder aansluiten, bijvoorbeeld in oktober, zodat zij zich beter voor kunnen bereiden op het behalen van de doelen in 2025.
Ben je al bij een andere organisatie aangesloten, zoals Stichting UPV Textiel, meldt je dan voor eind september hierbij af. Omdat zij 3 maanden opzegtermijn hebben blijven zij je tot het einde van dit jaar vertegenwoordigen.
Op de website van Collectief Circulair Textiel vind je meer informatie: Collectief Circulair Textiel
Heb je nog vragen of twijfel je nog of de UPV-verplichting ook voor jouw textielproducten van toepassing is? Stuur dan een mail aan: info@collectiefcirculairtextiel.nl