“Kunnen we textiel- en modesystemen opnieuw lokaal opbouwen door boeren, experts, makers, modebedrijven en eindgebruikers samen te brengen?“
Tijdens de week van de Circulaire Economie heeft ook Stichting Fibershed Nederland een webinar verzorgd. Bekijk de opnames via onderstaande link terug.
Grond-tot-Garderobe – Opname Webinar 8 februari 2022:
For English click here: Farm-to-Fashion – Recording Webinar 9 February 2022
Bekijk hier de uitslag van de polls, wie er bij waren en een selectie uit de reacties die we ontvingen.
Webinar; Grond-tot-Garderobe
Consumenten, en zelfs sommige modeprofessionals, zijn de link tussen kleding en landbouw bijna vergeten. Elke vezel of stof die niet van olie is gemaakt, is afkomstig van het land.
Nederland heeft een rijke agrarische geschiedenis, toonaangevende wetenschaps- en innovatie-instituten, een gerenommeerde creatieve sector en ooit een bloeiende textielindustrie. Maar gedreven door globalisering en de opkomst van petrochemicaliën, zijn modetoeleveringsketens steeds ondoorzichtiger en vervuilender geworden. Modemerken en retailers produceren hun producten zelden of nooit lokaal waardoor regionaal geteelde grondstoffen geëxporteerd of vernietigd worden.
In het licht van het toenemende bewustzijn rond klimaatverandering en het belang van natuurbescherming, is er een klein maar groeiend besef dat textiel en mode een rol zou moeten spelen bij de zorg voor het land en de dieren waarvan het afhankelijk is.
Stichting Fibershed Nederland heeft als doel om, samen met bestaande initiatieven, circulaire, regeneratieve, lokale textiel- en modesystemen in Nederland te onderzoeken en ontwikkelen; het sluiten van Grond-tot-Garderobe cirkel om zo de gezondheid van land en biodiversiteit te ondersteunen en te zorgen voor meer respect voor de oorsprong en waarde van onze textiel en kleding.
De webinar wordt verzorgd door Stijntje Jaspers & Martine Nieuwenhuis