Wat je moet weten over microplastics en textiel​

Lees over de gevolgen van plastic in onze kleding, en ontdek enkele van de beste oplossingen voor het plastic probleem in deze gratis whitepaper van Fibershed.org
Home - Blogs - Wat je moet weten over microplastics en textiel​

Het verborgen verhaal over de plastic in onze kleding.

Velen van ons weten nu dat de gevolgen van een plastic wereld verschrikkelijk zijn. Vanaf het moment dat het wordt geproduceerd tot het einde van haar levensduur is plastic schadelijk voor ons milieu, destructief voor waardevolle ecosystemen en gevaarlijk voor de menselijke gezondheid.

Wat velen van ons misschien nog niet weten, is hoe wijdverbreid plastic in onze kleding is terechtgekomen. In veel opzichten is plastic wonderbaarlijk geweest. Plastic, goedkoop en eenvoudig te vervaardigen, introduceerde de mensheid in een gemakkelijkere manier van leven. Maar wat heeft plastic, behalve gemak, nog meer mogelijk gemaakt? Zestig procent van de kleding die vandaag de dag wordt verkocht, bevat plastic. 

In deze gratis whitepaper geeft Fibershed.org inzicht in hoe plastic zijn plaats heeft veroverd als een van de meest prominente materialen in textiel en kleding. Lees over wat dat voor ons allemaal betekent, en ontdek enkele van de beste oplossingen voor het plastic probleem.

Wat je moet weten over microplastics en textiel

In ons dagelijks leven worden we steeds meer omringd door plastic. De kleding die we dragen, de bakjes waaruit we eten, de meubels waar we op zitten en het speelgoed waarmee onze kinderen spelen. Plastic is enorm aanwezig in massaal vervaardigd textiel, wat betekent dat alles, van onze kleding tot onze gordijnen en onze lakens, vaak op aardolie is gebaseerd. Maar het hoeft niet zo te zijn…

En dat is niet altijd zo geweest. De plasticproductie is de afgelopen decennia exponentieel toegenomen. In 1990 werd er wereldwijd 1,74 miljard ton plastic geproduceerd. Dat aantal steeg naar 3,39 miljard ton in het jaar 2000, en in 2015 bereikte de mondiale productie van plastic 7,82 miljard ton. De productie van polyester, een synthetisch textiel op basis van plastic, is ook enorm gestegen, met bijna 900% tussen 1980 en 2014.

Een primaire bron van microplasticvervuiling zijn synthetische vezels, geproduceerd en gepromoot door de kleding- en textielindustrie.

Het merendeel van het textiel dat vandaag de dag wordt vervaardigd, maakt gebruik van synthetische vezels, en als we doorgaan met de huidige economische en regelgevende prikkels zullen deze vezels in de toekomst zelfs nog vaker voorkomen. Die grotere afhankelijkheid van aardolie is een enorm probleem voor het milieu, naast de bijdrage van synthetisch textiel aan de wereldwijde vervuiling door microplastics en microvezels.

Textiel gemaakt van plastic vezels is verantwoordelijk voor het afstoten van microplastic vezels in elke fase van hun leven: wanneer ze worden gedragen, wanneer ze worden gewassen en wanneer ze worden weggegooid. Deze microplastics komen terecht in de lucht die we inademen, het water dat we drinken en het voedsel dat we eten. Ze zijn gevonden in de diepste diepten van de oceaan, in de placenta’s van ongeboren baby’s, in poolsneeuw en Antarctisch ijs, en in ons regenwater.

Uit een onderzoek naar microplasticvervuiling rond de Noordpool is onlangs gebleken dat meer dan 73% van de microvezelvervuiling terug te voeren is op polyestervezels die lijken op PET uit textiel.*

*PET (polyethyleentereftalaat) is de chemische naam voor polyester, een helder, sterk plastic dat wordt gebruikt in voedsel- en drankverpakkingen en synthetische vezels.

Hoe we het microplasticsprobleem kunnen oplossen?

Hoewel sommige merken en organisaties innovaties vieren die de vervuiling door microplastics zouden terugdringen, zijn deze oplossingen net zo effectief als ‘dweilen de kraan open’. Zij pakken niet de volledige omvang van het probleem aan. Wasmachine filters kunnen slechts een fractie van de microplastic-uitstoot aanpakken die door kleding wordt gegenereerd. Textiel vervaardigd uit gerecycled plastic, zoals gerecycled polyester, is vanuit microplastics-perspectief niet beter. In feite vergroot dit textiel zelfs de aanwezigheid van microplastics in het milieu, omdat is aangetoond dat gerecycled polyester meer microplastics uitstoot dan nieuw polyester.

Het verminderen of beter nog, het voorkomen van overmatige afhankelijkheid van synthetisch textiel en het verminderen van onze textielconsumptie en -verspilling in het algemeen, is de beste methode voor een holistische oplossing. Textielproducenten en consumenten moeten prioriteit geven aan het gebruik van natuurlijke vezels. Niet alleen laten natuurlijke vezelsystemen geen microplastics vrij in het milieu, ze vereisen minder wasbeurten en kunnen, met de juiste ondersteuning, ook belangrijke kwesties aanpakken, waaronder het vergroten van de biodiversiteit, klimaatstabiliteit en een goed levensonderhoud.

Picture of Fibershed.org

Fibershed.org

Dit artikel is een samenvatting van een artikel over microplastics gepubliceerd op de website van Fibershed.org. Klik op de oranje link hierboven voor het volledige artikel in het engels.

Nieuwbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!