Kruid-tot-Kleur

Doelgroep

Landbouw, wetenschap, creatieve sector, textiel- en kledingsector

Doel van het project

Ontwikkeling van inheemse natuurlijke kleurstoffen en deze geschikt maken voor toepassing op schaal voor de kleding & textiel industrie, en daarbij biodiversiteit en gezonde bodem stimuleren en waarborgen.

Bevestigde projectpartners & sponsors

Roua Atelier
Hul Le Kes
Wilder-Land

Funding: RVO Subsidie Circulaire Ketenprojecten

Projectbegroting

Op aanvraag.

Status

Het circulaire keten project is afgrond en heeft geresulteerd in een DIY DYE KIT; een afgewogen hoeveelheid natuurlijke pigmenten verkregen uit lokale grondstoffen, alle bijkomende ecologisch verantwoorde ingrediënten die nodig zijn voor goede hechting van de kleur op textiel, en een duidelijke gebruikershandleiding, waarmee ontwerpers, maak/repair ateliers en particulieren zelfstandig textiel- en kledingstukken (opnieuw) kunnen inverven.
Coalitie partners verkennen de mogelijkheden voor het opstarten van een de eerste productielijn en toekomstige opschaling en uitbereiding van het aanbod van natuurlijke pigmenten en recepturen.

 

 

Beschrijving

Wilder Land, Roua Atelier, Hul le Kes en Fibershed Nederland ontwikkelen samen een lokale, duurzame toeleveringsketen voor natuurlijke kleurstoffen, gebaseerd op inheemse (on)kruiden die bijdragen aan de biodiversiteit in Nederland.

Voor velen is de link tussen textiel, kleding en landbouw zo goed als verloren. Met wol, leer, linnen en meer afkomstig van landbouwproducten is de textiel en kledingindustrie echter sterk afhankelijk van landbouw. Maar boeren, verwerkers makers en andere betrokken ondernemers weten vaak niet (meer) wat de herkomst of bestemming van hun grondstoffen is in de steeds complexer wordende wereldwijde toeleveringsketen van textiel en kleding. De versnipperde keten maakt het extra uitdagend om tot (bio-)circulaire oplossingen in de textiel- en kledingindustrie te komen.

Sinds Oktober 2022 werkt het cross-sectoraal collectief samen aan de inrichting van een lokale, duurzame toeleveringsketen voor natuurlijke kleurstoffen, gebaseerd op inheemse (on)kruiden die bijdragen aan de biodiversiteit in Nederland. Het samenwerkingsproject richt zich op de ontwikkeling van schaalbare technieken voor het telen, oogsten, verwerken en conserveren van natuurlijke kleurstoffen en pigmenten. Deze worden voorzien van de juiste receptuur voor het duurzaam en kleurecht verven van garens, textiel en kleding en vervolgens beschikbaar gesteld aan de creatieve industrie in Nederland.

Dit Circulaire Ketenproject is in oktober 2022 gestart en heeft een looptijd van 1 a 2 jaar.
Het project wordt uitgevoerd onder de subsidie Circulaire Ketenprojecten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
De procesbegeleiding wordt verzorgd door Hylke Faber van Brokkenmákers https://www.brokkenmakers.nl

Wil je meer weten over dit project of bijdragen aan de verder ontwikkeling van natuurlijke kleurstoffen in Nederland, neem dat contact op met info@fibershed.nl.

 

Nieuwbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!