Dag van de Wol - Prijsvraag

Wol is in overvloed aanwezig in Nederland. Het is een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal met veel unieke en waardevolle eigenschappen.

Welke toepassingen zouden er nog meer mogelijk zijn met wol? Verras ons met jouw creatieve, innovatieve idee. Met een vakjury selecteren we het beste idee en gaan we er samen (met jou) mee aan de slag. Daarnaast maak je kans op een leuke wollige verrassing.

Logo Dag van de Wol

De Waarde van Wol

De wol van de honderdduizenden Nederlandse schapen wordt tegenwoordig voornamelijk gezien als een bijproduct of zelfs restafval. Opvallend, want juist dit natuurlijke biologisch afbreekbare materiaal is een waardevolle grondstof voor verschillende sectoren en producten; Van hoogwaardige kleding en cosmetica, via beddengoed, interieurtextiel, kunst, decoratie, geluidspanelen en woning-/dakisolatie tot wolkorrels voor in de tuin en ook in technologische innovaties zoals elektrische auto’s en luchtfilters wordt steeds vaker wol toegepast. 

Wol kan ook een antwoord bieden aan de groeiende vraag naar duurzame en circulaire grondstoffen en tegelijkertijd bijdragen aan natuurherstel, biodiversiteit en een gezonde bodem.

Laat je inspireren door de unieke eigenschappen van wol en vertel ons welke vernieuwende toepassing jij kan bedenken!

  1. Lokaal beschikbaar & veelzijdig toepasbaar
  2. Hernieuwbaar & sterk
  3. Isolerend
  4. Vochtvasthoudend
  5. Brandvertragend
  6. Zuiverend
  7. Akoestisch
  8. Verzorgend & voedend
  9. Natuurlijk en composteerbaar
  10. Bijproduct van landschapsbeheer
Verras ons met jouw creatieve, innovatieve idee. Met een vakjury selecteren we het beste idee en gaan we er samen (met jou) mee aan de slag. Daarnaast maak je kans op een leuke wollige verrassing!
 
Je kunt jouw idee tot uiterlijk 30 oktober 2022 indienen. Gebruik hiervoor het formulier op deze pagina. 

 

Dag van de Wol - Prijsvraag - Wolwaarde

Deze wedstrijd is uitgeschreven door de Dag van de Wol.

De Dag van de Wol wordt ondersteund door VVS (vereniging van speciale schapenrassen) en mede mogelijk gemaakt door KOS (Keten Organisatie Schapenhouderij) in co-creatie met Fibershed Nederland, Pleed, Ecoras, Beatriz Waanders, het Hollands Wol Collectief en met dank aan alle organisaties en vrijwilligers die bij hebben gedragen.

De organisatie neemt voor eind november 2022 contact op met de winnaar(s) van deze prijsvraag. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. 

HET NIEUWE NORMAAL IS NATUURLIJK

“Het is belangrijk dat we de enorme hoeveelheid schadelijke materialen gemaakt van synthetische grondstoffen, uit gaan faseren. Deze materialen vervuilen onze aarde gedurende hun hele levenscyclus.” 

 
 

Nieuwbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!