Op 6 juli 2023, in het kader van Fashion and Design Festival Arnhem organiseert het samenwerkingscollectief Kruid-tot-Kleur een inspirerend kennis en netwerk-evenement in de winkel van Hul le Kes in Arnhem.
Voor velen is de link tussen kleding en landbouw zo goed als verloren. Echter met wol, katoen, leer, linnen en meer afkomstig van landbouwproducten, is de kledingsector sterk afhankelijk van land. Welke kleuren uit onze natuur zien we eigenlijk nog terug in onze kleding?
Hoewel de natuur onbeperkte kleuren heeft, wordt het meeste textiel geverfd met synthetische, vaak schadelijke AZO-kleurstoffen. Door een gebrek aan transparantie is het onmogelijk om precies te weten wat er in onze kleding zit en welke impact dit op ons en de natuur heeft.
Zowel vezels als verfplanten, kunnen worden geteeld op een manier die teruggeeft aan de bodem in plaats van deze uit te putten. Het project Kruid-tot-Kleur onderzoekt welke planten positief bijdragen aan biodiversiteit en natuurherstel. Welke kleuren zij geven en hoe deze op een schaalbare manier toegepast kunnen worden in een gesloten kringloop.
Nieuwe luxe, van natuurlijke oorsprong
Met de toenemende voorkeur voor natuurlijke materialen lijken juist aardse tinten als donkerbruin, beige en crème het toonbeeld van een nieuwe luxe. Bepaald door de natuurlijke tinten van ongeverfde textielvezels. Deze kunnen op een natuurlijke manier geverfd worden met inheemse planten en kruiden die bijdragen aan de biodiversiteit in Nederland. Hieruit ontstaat een vernieuwend en rijk kleurenpalet, variërend van frisse geel tonen tot aardse bruintinten.
Kleuren van eigen bodem; meer variatie, minder uniformiteit
Deze nieuwe kleurtinten, in al hun eigenheid voortgebracht uit het kleuronderzoek van Roua Atelier voor het project Kruid-tot-Kleur, bieden een geheel nieuwe kijk op duurzaam kleurgebruik: eigentijds, fris en rebels.
De kleuren zijn niet ontwikkeld op basis van de modetrends, de wens van de ontwerper, inkoper of drager. De behoefte van bodem en biodiversiteit was hier leidend. Daarmee nodigen deze verrassende kleuren uit tot de verbinding van de drager met de natuurlijke oorsprong van kleding.
Het project Kruid-tot-Kleur is een samenwerkingsproject van Wilder Land, Roua Atelier, Hul le Kes en Fibershed Nederland. Dit project wordt uitgevoerd onder de subsidie Circulaire Ketenprojecten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Over het Fashion & Design Festival Arnhem
Tijdens het Fashion + Design Festival (FDFA), onderdeel van de Juni Modemaand Arnhem, laten Arnhemse ontwerpers, culturele instellingen, ondernemers én evenementen zien wat ze in huis hebben. Maatschappelijke ontwikkelingen worden op een laagdrempelige manier getoond middels mode en design.
Buiten de Lijntjes
Met het thema ‘Buiten de Lijntjes’, laat FDFA van 2 juni t/m 10 juli 2023 samen met diverse partners, ontwerpers en ondernemers zien dat de meest interessante ontmoetingen en ontdekkingen niet binnen de gebaande paden, maar nét daarbuiten plaatsvinden. Dat design ‘Buiten de Lijntjes’, op het gebied van zowel mode- als ontwerp, de samenhang in de maatschappij kan bevorderen en zo anti-polariserend kan werken. Met dit thema daagt FDFA zowel ontwerpers als bezoekers uit om Buiten de Lijntjes te durven blijven denken, en zo onderlinge acceptatie te bevorderen.