Oktober Wolwaarde

Oktober Wolwaarde presenteert een landelijk overzicht van activiteiten en evenementen rondom het thema ‘Wol in Nederland’, van bij-product of afval naar waardevolle grondstof.
Home - Blogs - Oktober Wolwaarde

Oktober Wolwaarde presenteert een overzicht van activiteiten en evenementen rondom het thema ‘Wol in Nederland’, van bij-product of afval naar waardevolle grondstof. Ontdek de veelzijdige toepassingen van Nederlandse wol en laat je inspireren door bio-circulaire innovaties!

Achtergrond, de waarde van wol

De wol van de honderdduizenden Nederlandse schapen wordt voornamelijk gezien als een bijproduct of zelfs restafval. Opvallend, want juist dit natuurlijke biologisch afbreekbare materiaal is een waardevolle grondstof voor verschillende sectoren. Wol kan een antwoord bieden aan de groeiende vraag naar duurzame en circulaire grondstoffen en tegelijkertijd bijdragen aan natuurherstel, biodiversiteit en een gezonde bodem. Brede kennis over de positieve impact van de levenscyclus van wol is nog beperkt.

‘Oktober Wolwaarde’ brengt innovatieve initiatieven op het gebied van de verwerking van Nederlandse wol samen en roept daarmee op tot herwaardering van deze veelzijdige grondstof.

‘Oktober Wolwaarde’ heeft een kwalitatief bereik onder het hoogwaardige netwerk van Fibershed Nederland en haar partners. Daarnaast bereikt Oktober Wolwaarde een brede groep geïnteresseerden in de verwerking van duurzame, natuurlijke grondstoffen van Nederlandse bodem; zowel onder professionals uit de textiel- kleding- en (land)bouwsector, als studenten en particulieren.

 ‘Oktober Wolwaarde’ is een samenwerkingsproject van het Fibershed netwerk, en verschillende organisaties en ondernemers die zich inzetten voor de herwaardering van dit waardevolle, natuurlijke en beschikbare materiaal.

Wolmanifest - Pleed

De aftrap van ‘Oktober Wolwaarde’ vond plaats op 30 september in in het Fries Landbouwmuseum, in Leeuwarden, waar ook de expositie 100% wol is. Op uitnodiging en onder begeleiding van Pleed kwamen  wol werkers, schaapherders en andere wolminnenden samen om het Nederlands Wolmanifest op te stellen. 

De expositie 100% Wol, samengesteld door Pleed, is nog te zien t/m 28 november 2022. 

Heroverweeg de waarde van wol
Wolmanifest - Pleed

Wool March - Cynthia Hathaway

Zondag 2 oktober vond in Tilburg de ‘Wool March’ plaats. Ontwerper en wol-onderzoeker Cynthia Hathaway organiseerde deze wandeling van schapen en mensen door stad en platteland. Speciaal ontworpen dekens, gemaakt van hun eigen wol en door vele handen vervilt werden door de schaapskudde gedragen.

Cynthia Hathaway Woolmarch Foto Frans Rentink 21221
Cynthia Hathaway Wool March - Fotografie Frans Rentink 2022
Wool March - Cynthia Hathaway 2022
Wool March - Cynthia Hathaway 2022

Dag van de Wol 2022

Op 8 oktober tijdens de ‘World Circular Textile Day’ vond voor de 14e keer, na twee jaar corona-pauze, de ‘Dag van de Wol’ van de VVS (Vereniging Bijzondere Schapenrassen) plaats te Boxtel. De organisatie was in handen van Betty Stikkers en Anne van Voorst met nieuwe partners zoals Fibershed, Hollands Wol Collectief, Pleed, KOS (Keten Organisatie Schapenhouderij), Ecoras, Cynthia Hathaway en The Knitwit Stable.

Deze nieuwe samenwerking heeft als doel de waardevolle eigenschappen en de veelzijdige toepassingen van wol onder de aandacht te brengen. Deze dag vormde een bijzondere ontmoetingsplek voor schapen-boeren/herders, land- en tuinbouw ondernemers, vormgevers, kunstenaars en ambachtsmensen. Daarnaast bood de Dag van de Wol ruimte aan het uitwisselen van ideeën d.m.v. lezingen en een paneldiscussie waaraan vertegenwoordigers vanuit verschillende sectoren hun visie deelden op de waarde van wol in een nieuwe economie: sociaal, circulair en regeneratief. 

Wolwaarde Cascade - Pop-up Tentoonstelling

Speciaal voor de ‘Dag van de Wol’ is door Fibershed een Wolwaarde installatie gemaakt. Deze cascade installatie geeft inzicht in de veelzijdige toepassingen van wol; van hoogwaardige kleding en cosmetica, via beddengoed, interieurtextiel, luchtfilters, kunst, decoratie, geluidspanelen, en woning-/dakisolatie tot wolkorrels voor in de tuin. Alle soorten wol in verschillende fases is waardevol.
Mede mogelijk gemaakt door voorbeelden van; The Knitwit Stable (ook isw met Yumeko en Joe Merino), New Tailor, Enschedé Textielstad, Deventer Schaapskudde Wolproject, Ingeborg Meijsen, Beatrice Waanders, Petra Vonk, LEV’01 (Liesel Swart), Hollands Wol Collectief (en i-Did), Studio Pluis (Sanne Muiser), Pleed (met Woolcool, Spinnerij en Wad’n Wolletje, Alles Wol), Studio Roots, Oro.

Na afloop van de ‘Dag van de Wol’ is de Wolwaarde installatie dankzij Utrecht Natuurlijk en een bijdrage uit het Initiatievenfonds van de Gemeente Utrecht verhuisd naar Castellum Hoge Woerd.

Van 11-16 oktober was de Wolwaarde installatie onderdeel van de mooie expositie ‘Compostkleding’. Daar vond op 11 oktober de bijeenkomst van het MVO Netwerk Textiel plaats, deze dag stond geheel in het teken van de noodzakelijke verduurzaming van de textielsector met speciale aandacht voor circulaire verdienmodellen en biobased materialen. Astrid van den Broek van Utrecht Natuurlijk gaf een rondleiding over de expositie ‘Compostkleding’ en Stijntje Jaspers van Fibershed Nederland vertelde over de positieve impact van wol, een belangrijk, hernieuwbaar en (bio)circulair materiaal als duurzaam alternatief voor veel toepassingen in verschillende sectoren.

Van 20 oktober – 30 oktober was de Wolwaarde installatie te zien bij The Knitwit Stable in Baambrugge. Daar was deze pop-up tentoonstelling een onderdeel van de Fibershed Route (22 oktober) en werd deze gepresenteerd aan pers en beleidsmakers uit binnen- en buitenland (EU).

De Wolwaarde Cascade is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Initiatievenfonds van de Gemeente Utrecht en LTO Nederland.

Dag van de Wol Prijsvraag

Wol is in overvloed aanwezig in Nederland. Het is een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal met veel unieke en waardevolle eigenschappen.

Welke toepassingen zouden er nog meer mogelijk zijn met wol? Verras ons met jouw creatieve, innovatieve idee. 

Dutch Design Week - Eindhoven

Ook tijdens Dutch Design Week te Eindhoven speelde wol een rol. Het werk van Pleed was zichtbaar op twee locaties, in Sectie C zetten zij zich in om zoveel mogelijk Wolredders te werven, in de Kazerne waren wol voorbeelden tentoongesteld en was de documentarie van FryslandDoc “Wol tusken prijs en wearde” te zien. 
Ook het Hollands Wol Collectief toonde hun missie en de halffabrikaten van Nederlandse wol in de Yksi Expo. Bij Piet Hein Eek presenteerden Claudy Jongstra en Stefan Koper hun project ‘Weved’ en in de Microlab hal was ‘de Zachte Stad’ van Christien Meindertsma in opdracht van de gemeente Rotterdam te bekijken. Ook tijdens de DDW hadden alle initiatieven eenzelfde missie namelijk dat Nederlandse wol weer de waardering verdiend die ze ooit had!

Wol zou zomaar eens de verborgen krachtpatser van de Nederlandse (bio-)circulaire economie kunnen worden. Onterecht is dit natuurlijke, hernieuwbare materiaal, de afgelopen decennia steeds verder in het verdomhoekje beland.

Oktober Wolwaarde heeft een goed overzicht laten zien wat er allemaal op het gebied van wol gebeurd in Nederland en een kwalitatief, divers en internationaal publiek samengebracht en geïnspireerd tot het heroverwegen van toepassingen met wol voor diverse sectoren.

Oktober Wolwaarde 2022, compleet overzicht

Actiedag 100% Wol

Lieve wolcollega’s, We komen elkaar vaak tegen de laatste maanden en jaren op symposia, markten, op jullie bedrijven of bij

Lees meer

Fries Landbouwmuseum

WOL WORDT WEER GEWOON Fries Landbouwmuseum heeft in samenwerking met de wolwerkers van Pleed een prachtige tentoonstelling ingericht over een

Lees meer

Pleed Dutch Design Week

Op DDW2022 presenteert Pleed de campagne  ‘1000 wolredders’, de campagne om ervaren wolwerkers, boeren, designers en studenten samen te brengen.

Lees meer

Dankwoord Oktober Wolwaarde

Graag bedanken we onze partners en deelnemers aan Oktober Wolwaarde voor hun waardevolle bijdrage aan het succes van deze eerste Oktober Wolwaarde. In het bijzonder bedanken we Betty Stikkers en Anne van Voorst (Dag van de Wol), VSS en LTO Nederland, Saskia Cahuzak (KOS), Astrid van den Broek (Utrecht Natuurlijk), het Initiatieven fonds van de Gemeente Utrecht, het inspirerende team van Pleed, Reina Ovinge (The Knitwit Stable), Bert Hoefsloot (Ecoras) Fibershed Regio-Regisseurs en team Jennifer de Bruyckere, Sophie Nelissen en Josephine Vlaanderen. Fibershed’s huisfotograaf Frans Rentink.

Nieuwbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!