Betekent meer ruilen, recyclen en repareren ook minder produceren? Bekijk hier de opname van een inspirerende avond rondom het thema duurzame mode in Pakhuis de Zwijger op 24 april 2023. Verschillende initiatiefnemers en koplopers delen hun visie over de toekomst van de kledingindustrie.
Deze avond is georganiseerd door Pakhuis de Zwijger in samenwerking met de Trouw Duurzame 100.
Wereldwijd is de kledingproductie de afgelopen 20 jaar enorm toegenomen. Mede dankzij fast fashion ketens kunnen wij tassen vol goedkope, trendy kleding kopen. Helaas is de kledingindustrie ook één van de meest vervuilende industrieën, naast de olie-industrie. Als het gaat om onze vleesconsumptie of het gebruik van de auto groeit onze bewustwording steeds meer als het gaat om die impact op het milieu. Gelukkig is ook de mode-industrie steeds meer bewust van haar vervuilende voetafdruk.
De afgelopen jaren werden nieuwe, duurzame merken gelanceerd met het oog op slow fashion, items die lang meegaan in je kast. Ook grote ketens starten met initiatieven die repareren of recyclen mogelijk maken. Consumenten ruilen kleding en kopen meer tweedehands.
Maar lossen deze initiatieven het vervuilende probleem op? Moet er überhaupt zoveel kleding geproduceerd worden? De abstracte kilo’s CO2 vallen inmiddels in lijn te brengen met zichtbare klimaatverandering. Hoe zit het met onze garderobe? Is er een tijd van Minder Mode Maken aangebroken?
Minder Mode Maken; Een gesprek over een duurzame mode-industrie
Over de sprekers
Namens Fibershed Nederland sloot voorzitter Stijntje Jasper aan bij het gesprek met onder andere Nanette Hogervorst (Sustainable Fashion Gift Card), Elisa Jansen (LENA, kledingbibliotheek), Sarah Vandoorne ( boek Kleerkastvasten. De textielketen ontrafeld ), Jeroen van den Eijnde ( lector Tactical Design aan ArtEZ University of the Arts), Nina Läuger en Charlotte English (NICHA.reworked) en Chanel Trapman (MUMSTER).
De moderator van het programma is schrijver Bahram Sadeghi
Minder Mode Maken werd georganiseerd door Pakhuis de Zwijger, in samenwerking met Trouw Duurzame 100; een programma waarin de dialoog wordt aangegaan aan met inspirerende sprekers, steeds binnen een specifiek thema zoals natuur, financiering, energietransitie, voedsel en ondernemerschap. Hoe vertalen we ambitie naar praktijk, hoe maken we duurzaamheid mainstream en met welke dilemma’s worden we geconfronteerd in onze poging hiertoe? Het publiek wordt uitgenodigd te participeren. Bekijk hier het volledige programma: https://dezwijger.nl/programmareeks/trouw-duurzame-100