Goede Gespreksstof – 1 Jaar!

Hoe het boek een startpunt werd van inspirerende gesprekken en nieuwe samenwerkingen.
Home - Blogs - Goede Gespreksstof – 1 Jaar!

Eén jaar na de lancering van ‘Goede Gespreksstof’!

Tijdens de Dutch Design Week van 2023 lanceerde Stichting Fibershed Nederland de publicatie Goede Gespreksstof. Voor deze feestelijke boeklancering waren we te gast bij New Order of Fashion. Deze Dutch Design Week viel gelijk met de jaarlijkse Fibershed Route waarin textiel pioniers hun deuren openen voor het publiek. Een mooie gelegenheid om Goede Gespreksstof ook bij hen op locatie te presenteren. Zo waren we onder andere te gast bij New Tailor in Amsterdam, The Knitwit Stable in Baambrugge, Enschede Textielstad in Enschede, Joline Jolink in Rotterdam, het Duurzaamheidscentrum in Deventer en bij Beatrice Waanders bij Herders van Balloo.

Waarom dit boek?

De aanleiding om dit boek te schrijven was dat Martine en ik sinds de oprichting van Fibershed NL in augustus 2021 veel pioniers hebben leren kennen, die allemaal vanuit een heel duidelijke visie, laten zien dat de transitie naar een regeneratief, bio-circulair en lokaal textiel- en kledingsysteem mogelijk is. Het is belangrijk dat we deze verhalen delen, zij geven ons inzicht in het verleden, heden en toekomst van de Nederlandse textielsector en hoe we allemaal kunnen bijdragen aan verandering. 

Voor wie dit boek?

Kleding is belangrijk in het leven van jongeren en bij de ontwikkeling van hun identiteit. In deze fase verbreden zij hun horizon, oriënteren zich op vervolgopleidingen en welke (beroeps)keuzes zij hebben.

Boeken laten je een andere wereld zien, geven je inzichten, laten je ervaren dat niet iedereen hetzelfde denkt, verbreden je wereld en kunnen je daardoor toleranter maken. Belangrijk in deze tijd van ecologische en sociale crises.

In Goede Gespreksstof worden complexe thema’s van de circulaire economie en de gevolgen van de wereldwijd versnipperde textielketen uitgelegd in heldere taal en met kleurrijke illustraties. Hiermee willen we jongeren inspireren om ook positief bij te dragen aan verandering.

De kracht van samenwerking

Aan de publicatie hebben meer dan 70 personen bijgedragen met een interview, redactionele ondersteuning, beeldredactie en vormgeving.

Ruim 197 donateurs en een aantal sponsoren, waaronder Het Cultuurfonds, Clean & Unique, Fibershed.org, ArtEz University of the Arts, Sustainable Fashion Giftcard en Living Ecosystem, steunden de crowdfunding via voordekunst.nl

Dankzij al deze bijdragen hebben we de publicatie kunnen realiseren en is Goede Gespreksstof landelijk verkrijgbaar via (online) boekhandels en op de fibershed.nl website. 

Waar staan we nu?

Goede Gespreksstof is ontzettend goed ontvangen. Verschillende boekhandels en museumwinkels hebben de publicatie opgenomen in hun vaste assortiment. Sinds juni 2024 is Goede Gespreksstof ook te leen via Bibliotheken in Nederland en opgenomen in het archief van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Diverse middelbare scholen werken met het boek in combinatie met het bewustwordingsprogramma Goed Gekleed dat we met ondernemers uit het Fibershed netwerk hebben ontwikkeld. En wist je dat Koningin Maxima ook een exemplaar in ontvangst heeft genomen?

Goede Gespreksstof is verschillende keren genoemd in gedrukte en online media en kreeg een lovende recensie van Ellie Stroo Cloeck voor Managementboek.nl, waarin ze de publicatie tipt:

Het boek Goede gespreksstof laat ook zien wat we beter kunnen doen, op een heel toegankelijke manier! ... Leuk boekje, voor kinderen, hun ouders en grootouders. En ook voor iedereen zonder kinderen, want zowel het onderwerp als de vorm zijn bepaald niet kinderachtig. Uitstekend zelfs!

Naar aanleiding van de publicatie ben ik diverse keren uitgenodigd voor een bijdrage aan een podcast, heb ik gesproken op nationale en internationale beurzen en deelgenomen aan inspirerende panel discussies, waaronder bijvoorbeeld de meet-up Uit de Kleren van VPRO Tegenlicht in Utrecht. 

Goede Gespreksstof internationaal

Ook vanuit het buitenland groeit de belangstelling. Met het Fibershed Netwerk worden we regelmatig om advies gevraagd voor het opzetten van bewustwordingsprogramma’s en dragen we bij aan internationale kennisuitwisseling waarmee we onze collega’s in andere regio’s inspireren om ook te investeren in een regeneratief, bio-circulair en lokaal textiel- en kledingsysteem. 

Binnenkort verschijnt een videocast onder de titel Local Production, Global Care waarin Nederlandse textielpioniers in gesprek gaan met hun Braziliaanse collega’s. Op verzoek van het Nederlandse Consulaat in Ghangzou is een Mandarijnse samenvatting van Goede Gespreksstof gemaakt.

Wij vinden het belangrijk om ook met andere regio’s in de wereld in gesprek te zijn over de impact van kleding, zodat er wereldwijd zaadjes geplant worden en we samen kunnen groeien naar een nieuw textielsysteem dat positief bijdraagt aan mens en milieu.

Hoe verder?

Goede Gespreksstof is toe aan een tweede druk. Zeer waarschijnlijk zal er nu ook een e-book versie komen. Verder is er veel vraag naar een Engelse vertaling, daar gaan we in 2025 graag mee aan de slag!

Ook gaan we verder met de ontwikkeling van bewustwordingsprogramma’s voor jongeren. Zoals de succesvolle pilot van Goed Gekleed die we verder zullen uitbreiden met praktijkmodules, waarmee we docenten willen ondersteunen bij de invulling van projectweken rond thema’s als (wereld)burgerschap, circulaire economie, beroepsoriëntatie en duurzaamheid, milieu & recycling. 

Als je weet hoe het werkt, kan je andere keuzes maken.

Dat een boek kan leiden tot meer hebben we het afgelopen jaar ervaren. Niet alleen Martine en ik als makers en uitgevers maar ook de Fibershed NL deelnemers, lezers van dit boek, docenten, beleidsmakers en buitenlandse contacten. Goede Gespreksstof heeft gezorgd voor vele goede gesprekken, laten we hopen dat er nog meer volgen. Want samen maken we meer impact!

Foto van Stijntje Jaspers

Stijntje Jaspers

Auteur Goede Gespreksstof, Medeoprichter en Programmadirecteur Fibershed Nederland.

Nieuwbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!