Concept beleidsprogramma circulair textiel 2025-2030

Stijntje heeft vanuit haar functie als Programmadirecteur Fibershed NL haar feedback gegeven op het voorgestelde beleidsprogramma circulair textiel 2030-2050
Home - Blogs - Concept beleidsprogramma circulair textiel 2025-2030

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een nieuw beleidsprogramma circulair textiel voor, met als looptijd 2025 tot 2030. Zij hebben de afgelopen maanden vele gesprekken gevoerd om ideeën, behoeften en zorgen op te halen. Ook is er gesproken met Stijntje Jaspers die namens alle ondernemers in het Fibershed waardenetwerk het belang van een nieuw bio-circulair en lokaal textielsysteem heeft benadrukt. 

Tot 27 juni is er de mogelijkheid feedback te geven op de internet consultatie.

Stijntje heeft vanuit haar functie als Programmadirecteur Fibershed NL haar feedback gegeven op de volgende vragen:

• Verwacht u dat het beleidsprogramma effect zal hebben op u of uw organisatie? 
• Vindt u de gestelde beleidsdoelen haalbaar en uitvoerbaar? 
• Heeft u nog andere suggesties, opmerkingen of ideeën over textiel die u wilt delen? 
• Bent u het eens met de onderwerpen die zijn gekozen of mist u nog onderwerpen?

Dit beleidsprogramma heeft zeker effect op onze organisatie en op de organisaties aangesloten bij het Fibershed NL netwerk. We zijn het in grote lijnen eens met de ambitie in dit concept. De beleidsdoelen zijn haalbaar en uitvoerbaar. We zijn blij dat er meer focus komt op strategieën hoog op de R-Ladder en dat er naast ‘fiber tot fiber’ recycling ook aandacht komt voor de ontwikkeling van duurzame, hernieuwbare, fossielvrije, biogebaseerde grondstoffen voor textiel. 

WE MOETEN DRINGEND INVESTEREN IN OPLOSSINGEN AAN DE VOORKANT VAN DE KETEN! 

Als we toe willen naar een textiel- en kledingsysteem dat positief bijdraagt aan mens en milieu, moet de focus liggen op de ontwikkeling van meer aanbod én variatie van hernieuwbare biogebaseerde, hoogwaardige en biologisch afbreekbare materialen, liefst uit regeneratieve landbouw en zo lokaal mogelijk verwerkt. Dit zal niet meteen voor alle textielsoorten mogelijk zijn, daarom is het zaak de initiatieven die hier al mee bezig zijn nu te stimuleren en ondersteunen.

De focus van het voorgestelde beleidsprogramma ligt naar onze mening te veel op het einde van de keten. Laten we ons richten op het voorkomen van afval: Refuse en Rethink, niet alleen het verplicht herbestemmen ervan.

Als we naast de R-Ladder het cascadesysteem leggen dan wil je dat alle materialen zo hoogwaardig mogelijk de markt binnenkomen, waarna ze langzaam naar beneden ‘cascaderen’ door de stappen Reduce, Reuse, Repair, Refurbish, Repurpose, Recycle met als laatste stap Regenerate, terug de grond in als compost. 

Het verplicht stellen van een vast percentage van gerecyclede vezels werkt deze ontwikkeling tegen, de stappen tussen ‘hernieuwbaar virgin’ en ‘gerecycled’ worden hiermee bruut overgeslagen. Dit is zowel ecologisch als economisch een enorm waardeverlies!  Het stimuleert dat kwalitatief hoogwaardig textiel bewust minderwaardig gemaakt wordt nog voordat deze op de markt komt. Naast dat mengvezels lastiger te recyclen zijn, is het ook maar de vraag of gezonde, lokale natuurlijke producten moeten worden ‘vervuild’ met gerecyclede vezels van onbekende herkomst. 

Zoals het beleidsplan nu is opgesteld mist het onderwerp hernieuwbare fossielvrije biogebaseerde materialen voor textiel als onmisbare strategie. Fibershed gaat graag in gesprek over hoe het voorgestelde beleidsprogramma verder aangescherpt zou kunnen worden, zodat het beleid ook op de lange termijn, ver na 2030, de gewenste positieve uitkomst heeft.

Geef ook voor 27 juni jouw feedback op het Concept beleidsprogramma circulair textiel 2025-2030 en deel dit verder!

INTERNET CONSULTATIE

Nieuwbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!