Boeken, Films en Podcasts

Deze maand in het kader van Wolwaarde een selectie boeken, films en podcasts over de rol die die schapen en alpaca spelen in de geschiedenis van de mensheid en de natuur.
Home - Blogs - Boeken, Films en Podcasts

Boeken, films en podcasts waar je graag de tijd voor neemt.

De maand oktober 2022 staat bij Fibershed in het teken van Wolwaarde. Innovatieve en creatieve ondernemers zetten Nederlands wol weer op de kaart als waardevol materiaal voor veelzijdige toepassingen van de kleding-, textiel-, interieur- en bouwsector tot aan landschapsbeheer.

Deze maand inspirerende boeken, films en podcasts die gaan over de rol die schapen, alpaca spelen in de geschiedenis van de mensheid en de natuur. 

Boeken - Geschiedenis van de mensheid, schapen en textiel.

Een kleine geschiedenis van de wereld aan de hand van schapen

Het schaap heeft een bepalende rol gespeeld in de geschiedenis van de mensheid, dat is de stelling van Sally Coulthard in “Een kleine geschiedenis van de wereld aan de hand van schapen”. En als je het boek uit hebt, moet je haar nog gelijk geven ook.

Te bestellen lokale boekhandel of via managementboek.nl:  Nederlands.

Luister ook naar het leuke gesprek met schaapsherder Maarten D’hondt via Radio1.be

De gouden draad – Hoe stoffen geschiedenis schrijven

 

Het intrigerende verhaal over de rol die textiel heeft gespeeld in de geschiedenis van de mens: van de Egyptische mummies en de zijderoutes tot astronautenpakken

Textiel – natuurlijk en door mensenhanden gemaakt – heeft de wereld waarin we leven veranderd, bepaald en vormgegeven. We zijn omringd door stoffen. 

Geschreven door Kassia St Clair, verkrijgbaar bij onder andere lokale boekhandels en Managementboek.nl

Podcasts - Goede gesprekken - Wolwaarde internationaal

Weaving Voices by Rebecca Burgess

In Peru zijn 120.000 families afhankelijk van het hoeden van alpaca’s en 1 miljoen families in de Andes zijn afhankelijk van graslanden. Tachtig procent van hen leeft in extreme armoede.

Fibershed oprichter Rebecca Burgess spreekt met ecoloog Mauricio Núñez van het Andes Pastoral Livelihood Initiative over het aanpakken van de economische problemen waarmee herdersgemeenschappen in Peru worden geconfronteerd en het nieuw leven inblazen van hun culturele waarden.

Je kunt deze beluisteren via Spotify.

Planting Seeds of Change

Jyoti Fernandes is lid van de UK Landworkers’ Alliance en staat bekend als een voorvechter van de rechten van kleine boeren. In dit gesprek deelt Jyoti Fernandes haar begrip van de rol die mensen moeten spelen in de snel veranderende wereld van voedsel en landbouw. Ze moedigt ons aan om goed na te denken over welke soorten kennis en innovatie door de samenleving worden gewaardeerd en hoe dit de ontwikkeling van de landbouw over de hele wereld beïnvloedt.

Luister via Spotify.

Films & Documentaires - Wolwaarde in Nederland

Pleed

De prijs van Nederlandse wol is zo laag, dat schapenboeren er geld op toe moeten leggen. Wol gaat als afval naar lagelonenlanden. Actiegroep Pleed maakt van wol weer een waardevolle grondstof.

Fryslân Dok is een productie van Omrop Fryslân. Bekijk de documentaire via  NPO Start.

Webinar – Reina Ovinge 

Als reactie op de pandemie startten Lidewij Edelkoort en Philip Fimmano begin 2020 een gratis online webinarreeks om creatieve mensen te inspireren en te laten zien dat ze hoop kunnen gebruiken om een betere toekomst te ontwerpen.

Deze webinar is gratis te bekijken via Youtube.
Ook een inspirerende kijk, lees of luister tip? Laat het ons weten!

Welk boek, podcast, film of documentaire heeft jouw nieuwe inzichten gegeven? Deel jouw aanbeveling via onderstaand forumlier. Elke maand maken we een selectie en publiceren deze op ons blog en in de nieuwsbrief van Fibershed. 

Nieuwbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!