Boeken, Films en Podcasts

Elke maand selecteert Fibershed inspirerende en informatieve boeken, films en podcasts waarin de relatie tussen mens, natuur en economie centraal staan.

Boeken, films en podcasts waar je graag de tijd voor neemt.

Een jaar geleden zijn wij Fibershed Nederland gestart. We hebben veel gesprekken gehad met boeren, ontwerpers, makers, producenten en ondernemers over hun visie op het toekomstige modesysteem en welke boeken, films en podcasts hen inspireren. We blijven deze gesprekken natuurlijk voeren want alleen als we samenwerken en elkaar motiveren, informeren en scherp houden kunnen we het systeem veranderen. Maandelijks publiceren we een selectie hiervan en delen we links naar publicaties waar Fibershed aan heeft meegewerkt. 

Boeken - Terug naar de oorsprong

Fibershed boek engels

Fibershed

Het ontstaan van de beweging die boeren, ontwerpers en makers samenbrengt voor het ontwikkelen van een bio-circulair textiel- en modesysteem 

De visie van Fibershed over de kleding die we dragen, geschreven door Rebecca Burgess in samenwerking met Courtney White.

Vooralsnog alleen in het Engels en Duits beschikbaar als paperback, luisterboek of e-boek

The Life of Plants

“Als iedereen zich steeds verder specialiseert, zoals in onze samenleving gebeurt, heeft niemand nog zicht op het geheel.”

Het Leven van de Planten is een pleidooi voor multidisciplinair en experimenteel denken en samenwerken, voor meer re-mixen’ en vermenging.

Verkrijgbaar in het Engels en Nederlands

Podcasts - Goede gesprekken

Podcast How to Biodesign

CO2-absorberende materialen: een claim die steeds meer producenten op hun product toepassen. Meestal heeft dit betrekking op de levenscyclus van een product, maar kan het ook (bio)-circulair zijn? 

Luister naar dit boeiende gesprek tussen Natasha HulstSven Jense, Rik Ruigrok en Stijntje Jaspers.

Je kunt de Podcast How to Biodesign ook beluisteren via Spotify. 

Podcast Circulaire Mode

In deze inspirerende podcast gaat Bianca Streng in gesprek met Stijntje Jaspers over hoe regeneratieve landbouw de textielindustrie kan veranderen.

Je kunt de Podcast Circulaire Mode van Bianca ook beluisteren via Spotify. 

Films & Documentaires - De kracht van de natuur

Kiss the Ground

Wetenschapsexperts en activisten ontrafelen de manier waarop de gezonde bodem een sleutel kan zijn tot het bestrijden van klimaatverandering en het behoud van de planeet.

De documentaire “Kiss the Ground” laat hoopvolle en haalbare oplossingen voor de klimaatcrisis zien en is te bekijken via Netflix. 

Why Wool Matters 

Tegen de achtergrond van de misleidende anti-wollobby die momenteel wordt aangevoerd door wereldwijde giganten van fast-fashion, besloot de Campaign for Wool samen te werken met vooraanstaande academische experts op het gebied van landbeheer en koolstofvastlegging. Met deze documentaire benadrukken zij de positieve bijdrage van wol aan de circulaire economie, gezonde bodem en natuurherstel.

Bekijk deze korte documentaire gratis op Youtube.

Ook een inspirerende kijk, lees of luister tip? Laat het ons weten!

Welk boek, podcast, film of documentaire heeft jouw nieuwe inzichten gegeven? Deel jouw aanbeveling via onderstaand forumlier. Elke maand maken we een selectie en publiceren deze op ons blog en in de nieuwsbrief van Fibershed. 

Nieuwbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!